domenica 14 giugno 2009

Fjalë që rrjedhin nga pelazgjiko - shqipja

Në vitin 1975 instituti i gjuhëve të Suedisë botoi librin Webster's New Twentieth Century Dictionary, Unabridged Second Edition, De Luxe Color, William Collins and World Publishing Co., Inc. Në këtë libër është paraqitur pema e gjuhëve indo-europiane. Sipas kësaj peme gjuha shqipe është gjuha më e vjetër. Në vijim po japim disa fjalë të cilat rrjedhin nga gjuha pellasgjiko – shqipe.

clip_image002

 

Gjuha pellazge

Shqip

 

Afërdita

Afër dita

 
 

Agora

Asht gur

 
 

Athina

A thina / thena

 
 

Bylis

Pylli

 
 

Dea

Dhea (Dheja, Dheu)

 
 

Demetër

Dhe motër

 
 

Efesi

Është veshi

 
 

Eskili

E shkeli

 
 

Hera

Era

 
 

Itaka

I thaka

 
 

Cassandra

Qes andërr

 
 

Lisus

Lis

 
 

Mallakastra

Mal kashtër

 
 

Menelau

Me ne leu

 
 

Mikena

Mik kena

 
 

Pegas

Pe gja (gjë)

 
 

Penelope

pen’e lypi

 
 

Persefoni

Përse vonë

 
 

Perseu

Përse

 
 

Pirro

Pi rro(j)

 
 

Poseidon

Po, se i don

 
 

Priam

Prij jam / I parë jam

 
 

Salamis

Sa lamë

 
 

Detis

Deti

 
 

Thesalia

Thesa li-ni

 
 

Tiranët

Të rëndët

 

Nessun commento:

Posta un commento